NORDOST

 

Το θεατρικό έργο του Τόρστεν Μπουχστάινερ που έχει συγκλονίσει όλη την Ευρώπη.

 

Τρείς γυναίκες στη σκηνή, τρεις παράλληλες ζωές που τέμνονται σε ένα σημείο που η κάθε μια να φωτίζει διαφορετικά μια πτυχή της ιστορίας.

Στο θέατρο Ντούμπροβκα παίζεται το μιούζικαλ «Νordost». Οκτακόσιοι πενήντα θεατές κατακλύζουν την πλατεία του θεάτρου. Στο διάλειμμα τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλλουν και κρατούν ομήρους τους θεατές για τρεις ημέρες.

Τρεις γυναίκες, αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος, μια Τσετσένα 'μαύρη χήρα', μια Λετονή γιατρός και μια Ρωσίδα όμηρος διασταυρώνουν τις μαρτυρίες τους, αποκαλύπτοντας τρεις διαφορετικές σκοπιές μέσα στο θέατρο εκείνη τη νύχτα.

Οι διάλογοί τους συναρπάζουν με τη ζωντάνια και την ανθρωπιά τους, χωρίς να θέτουν το ερώτημα της υπαιτιότητας και φτάνουν στο αποκορύφωμά τους με το τραγικό τέλος της ομηρίας που κόστισε τη ζωή σε 170 άτομα.

Έργο με έντονο σασπένς, γρήγορη ροή, ένταση για να φτάσει στο τέλος να αισθάνεσαι συγκλονισμένος όχι μόνο από το θέμα αλλά και από τον τρόπο που αυτό έχει ξετυλιχθεί μπροστά σου.


Ζωντανή μουσική από τον Παναγιώτη Ανδρέογλου, που παίζει με μοναδικό τρόπο μπαγιάν.

Συντελεστές:
Κείμενο: Τόρστεν Μπουχστάινερ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κόντος
Σκηνικά/Κοστούμια: Ομάδα Kunst – Άννα Πιάτου
Μουσική:   Παναγιώτης Ανδρέογλου, Μιχάλης Σιώνας
Φωτισμοί:  Χάρης Πάλλας
Παραγωγή:   Gala Οργάνωσις

Παίζουν:   Ζούρα: Νάντια Δαλκυριάδου, Ταμάρα: Άννα Σωτηρούδη, Όλγα: Μομώ Βλάχου, Μουσικός: Παναγιώτης Ανδρέογλου

Αποσπάσματα από σχόλια θεατών:

''Εκπληκτική παράσταση. Έμεινα συγκλονισμένη. Ό,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία 2 χρόνια''.
                Passiongame, iPoliStonKosmo.gr

''θα προσπαθήσω να μην υπερβάλλω για αυτό που είδα.... γενικά οι εντυπώσεις μου ταυτίζονται με όσα είχα ακούσει/διαβάσει.
οι κοπέλες ήταν εκπληκτικές, οι φυσιογνωμίες, οι ερμηνείες, το ταλέντο τους.. όλη η παράσταση ήταν ένα διαρκές ανατρίχιασμα κι ένας κόμπος στο λαιμό.
Mου άρεσαν τα πάντα, από το έργο ως τη σκηνοθεσία. και ήταν τόσο δύσκολο αυτό που κατάφεραν οι τρεις τους.. στο τέλος πια έκλαιγα τόσο πολύ που, για να μην ακουστώ, ένιωσα το πρόσωπό μου -για πρώτη φορά στη ζωή μου- να συσπάται ανεξέλεγκτα.
ήρθα με μια φίλη, νομίζω κάναμε γύρω στη μισή ώρα περπατώντας για να μιλήσουμε η μια στην άλλη αφού φύγαμε... αυτό που είδα θα το θυμάμαι για πάρα πολύ καιρό. αν δεν ένιωθα πως θα στερήσω την ευκαιρία από όσους δεν είδαν την παράσταση θα ερχόμουν και πάλι αύριο...
πολλά μπράβο σε όλους σας....!''
               εύη νίτσα, facebook

''Η παράσταση είναι καθηλωτική. Καθόλη τη διάρκεια νιώθεις σαν ένα χέρι να σου έχει πιάσει το στομάχι και να στο σφίγγει. Λόγος απλός, καθημερινός, που γίνεται όμως γρήγορος, και κοφτός σαν κραυγή στις κορυφώσεις, σε ανατριχιάζει. Η επισήμανση του χρόνου ευρυματική. Κάθε λεπτό και ένα γεγονός, κάθε λεπτό και μεγαλύτερη ένταση. Μέχρι την εισβολή. Ο χρόνος έπειτα περνά αργά, παύει να είναι αντιληπτός. Το παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι εντείνει την υποβλητικότητα. Ο ήχος από το ακορντεόν εναλλάσσεται και αυτός ανάλογα με τα συναισθήματα. Τελικά, όταν βγάλεις την πολιτική ή ιδεολογική ταμπέλα που σε χαρακτηρίζει το ίδιο θα πράγμα θα μείνει στο τέλος: ο άνθρωπος. Μάλλον αυτή η συνειδητοποίηση είναι που μας έκανε στο τέλος να σηκωθούμε μουδιασμένοι από τις καρέκλες μας''.
               Arive.gr   

''Είδα χθες το βράδυ το Nordost. Σε ένα θέατρο τόσο γεμάτο (παρά την βροχή) που κάποιοι πλήρωσαν εισιτήριο και το είδαν καθισμένοι στα σκαλιά!Η παράσταση είναι Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η !Οι τρεις ηθοποιοί με άριστες ερμηνείες, ο μουσικός άριστος,με μια δωρική θα έλεγα σκηνοθεσία που αφήνει τις ερμηνείες να σε συναρπάσουν. Μπράβο σε όλους γι'αυτό το αριστούργημα. Είναι πολύ αισιόδοξο για όλους μας και για άλλες ποιοτικές δημιουργίες, ότι ο κόσμος το ξεχώρισε από τόσο νωρίς''.
               Kriton Eythitenis, iPoliStonKosmo.gr

''Αξιοποιώντας το δυναμικό φυσικό χώρο του θεάτρου και με απλά σκηνικά (τρεις καρέκλες), με την συνοδεία ζωντανής μουσικής που έπαιξε ο Παναγιώτης Ανδρεόγλου (μπαγιάν, ακορντεόν που έχει κουμπιά και στο δεξί χέρι σε αντίθεση με τα κλασικά όπου έχουν μόνο στο αριστερό), ο Μιχάλης Σιώνας (σκηνοθεσία), κατάφερε να δώσει όλα αυτά που προσπαθεί να περάσει ο συγγραφέας. Σημασία δεν έχει η σκηνική αναπαράσταση, αλλά το ίδιο το γεγονός και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Με την ζωντανή αφήγηση που κυριαρχεί, προσπαθούν η καθεμιά από τις τρεις ηρωίδες, να βάλουν τον θεατή στη θέση τους.
Μια αφήγηση ενός γεγονότος από τρεις διαφορετικές οπτικές, όπου η κάθε μία αρχίζει εκεί που τελειώνει η άλλη και οι μαρτυρίες τους να διασταυρώνονται, με μόνο σκοπό να δημιουργήσουν εικόνες και έντονα συναισθήματα. Ένα προσωπικό ταξίδι της καθεμιάς απ’ όπου βγαίνει τελείως αλλαγμένη και συνεχίζει από ‘κει που έμεινε, στο βράδυ της εισβολής. Με εσωτερικές δράσεις, χωρίς υστερίες και υπερβολές, με την δύναμη του λόγου που υπερισχύει, δημιουργήθηκε μια καλά ενορχηστρωμένη σύνθεση την οποία υποστήριξαν με πάθος και πείσμα οι τρεις ηθοποιοί, άλλη περισσότερο, άλλη λιγότερο.
Μια αληθινή ιστορία, μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, χωρίς όμως να θέτει το ερώτημα της υπαιτιότητας και που απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο για καθαρά συναισθηματικούς ή ιστορικούς λόγους αλλά και για όσους αγαπάνε το σύγχρονο θέατρο με γρήγορη ροή και ένταση''.
              Σπύρος Μέλλιος, noisy.gr

''Μάλλον είδα την παράσταση της χρονιάς. Έμεινα αμίλητη στην θέση μου και απολάμβανα ερμηνείες υψηλού επιπέδου. Κείμενο με καταιγιστική ροή. Μετά την παράσταση αισθάνεσαι αλλιώς. Αν δεν έκανε και τόση ζέστη θα ήταν τέλεια''.
              Λουκία Δανιηλίδου, kulturosupa.gr

''Εκπληκτικη παρασταση που δεν πρεπει να χασει κανεις!!
Μ Π Ρ Α Β Ο σε ολους τους συντελεστες και ιδιαιτερα στις τρεις καταπληκτικες ηθοποιους!!''
              Zoi, iPoliStonKosmo.gr

''Δεν κατάλαβα πως πέρσε η ώρα. Συγκίνηση, ένταση, ερμηνείες υψηλού επιπέδου χωρίς υπερβολές. Ένιωθες τα πάντα αληθινά. Μπράβο''.
              Στέλιος Χασιώτης, kulturosupa.gr

''Καταπληκτική παράσταση με ερμηνείες πραγματικά συγκλονιστικες που σε κάνουν να κρατάς την αναπνοή σου!!''
              Tonia Bitzaraki, facebook

''Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη που είδα αυτήν την παράσταση. Που είδα το κοινό της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται εκεί που υπάρχει ποιότητα, ψυχή, ερμηνείες υψηλού επιπέδου. Όταν κάτι αξίζει τόσο πολύ είναι σίγουρο ότι θα βρει τον δρόμο του. Καλή επιτυχία στην παράταση αν και θα χρειαστείτε και άλλες παρατάσεις. Γιατί αποκτήσατε φανατικούς θαυμαστές''.
              Στέλλα Καρυπίδου, kulturosupa.gr

''Μια υπέροχη παράσταση, που προβληματίζει, ευαισθητοποιεί και σε κανει να βλέπεις ενα γεγονός-αλήθεια από τρεις διαφορετικές πλευρές.
Εξαιρετικές ερμηνείες. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές''.
              Hara Mazidi, facebook

''Επιτέλους μία παράσταση που με ΑΓΓΙΞΕ! Τέλειες ερμηνείες, υπέροχο κείμενο, η καρδιά μου κάποιες στιγμές χτυπούσε σαν ταμπούρλο. Ακόμα και στο ταμείο ήταν πολύ ευγενικοί άνθρωποι. Στο τέλος αντί για πρόγραμμα μας μοίρασαν τον επίλογο. Έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις! Ελπίζω να προλάβουν φίλοι να το δούνε. Έρχονται τα Χριστούγεννα. Θα δοθεί παράταση;''
              Στέλλα Καραφώτη, kulturosupa.gr

DSC 2347 - Αντίγραφο resize

DSC 2358 - Αντίγραφο resize

35X50A